Żurek z suszonymi grzybami i orzechami włoskimi

25 minut | 6 porcji

SKŁADNIKI:

  • 1 butelka Żurusiu Dziadunia Ogródek Dziadunia
  • 3,5 l bulionu warzywnego
  • 2 marchewki z bulionu
  • 500 g białej kiełbasy
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 200 g boczku surowego wędzonego w plastrach
  • 2 łyżeczki Chrzanu Tartego Ogródek Dziadunia
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • Masło klarowane do smażenia, sól, 2 łyżki majeranku, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 125 ml śmietanki 30%

DO PODANIA:

  • Chleb do żurku
  • Ugotowane na twardo jajka przepiórcze
  • Gałązki świeżych ziół lub rzeżucha

PRZYGOTOWANIE:

1. Boczek pokrój w paseczki i podmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego. Na patelni po boczku zrumień pokrojone w piórka cebule.

2. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw do czasu aż zmiękną.

3. Do gotującego się bulionu wrzuć kiełbasę, boczek, cebulę, pokrojone na mniejsze kawałki marchewki oraz pokrojone w paseczki grzyby wraz z wodą z moczenia. Całość gotuj przez 20 minut pod przykryciem.

4. Dodaj Żuruś, majeranek, zamieszaj i gotuj kolejnych 10 minut.

5. Na koniec dopraw chrzanem, solą, pieprzem oraz cukrem, wlej śmietankę oraz wrzuć drobno posiekane orzechy i pozostaw na małym ogniu przez jeszcze 5 minut.

6. Gotowy żur podawaj w chlebie do żurku wraz z jajeczkami przepiórczymi oraz świeżymi ziołami lub rzeżuchą.

  • Zurus-Dziadunia-16
  • Zurus-Dziadunia-10