Żurek z suszonymi grzybami i orzechami włoskimi
25 minut | 6 porcji
SKŁADNIKI:
- 1 butelka Żurusiu Dziadunia Ogródek Dziadunia
- 3,5 l bulionu warzywnego
- 2 marchewki z bulionu
- 500 g białej kiełbasy
- 2 garści suszonych grzybów
- 2 cebule
- 200 g boczku surowego wędzonego w plastrach
- 2 łyżeczki Chrzanu Tartego Ogródek Dziadunia
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- Masło klarowane do smażenia, sól, 2 łyżki majeranku, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 125 ml śmietanki 30%
DO PODANIA:
- Chleb do żurku
- Ugotowane na twardo jajka przepiórcze
- Gałązki świeżych ziół lub rzeżucha
PRZYGOTOWANIE:
1. Boczek pokrój w paseczki i podmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego. Na patelni po boczku zrumień pokrojone w piórka cebule.
2. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw do czasu aż zmiękną.
3. Do gotującego się bulionu wrzuć kiełbasę, boczek, cebulę, pokrojone na mniejsze kawałki marchewki oraz pokrojone w paseczki grzyby wraz z wodą z moczenia. Całość gotuj przez 20 minut pod przykryciem.
4. Dodaj Żuruś, majeranek, zamieszaj i gotuj kolejnych 10 minut.
5. Na koniec dopraw chrzanem, solą, pieprzem oraz cukrem, wlej śmietankę oraz wrzuć drobno posiekane orzechy i pozostaw na małym ogniu przez jeszcze 5 minut.
6. Gotowy żur podawaj w chlebie do żurku wraz z jajeczkami przepiórczymi oraz świeżymi ziołami lub rzeżuchą.
Zostaw komentarz