żurek z batatami

Żurek z batatami

Żurek to zupa, która od zawsze była podawana w moim rodzinnym domu. Dziś przygotuję żurek, ale w nieco nowej odsłonie. Będzie to żurek z batatami. Smak batatów został złamany przez chrzan, a całość dopełnia aromat wędzonego boczku. Teraz tylko zastanawiam się czy jest to jeszcze żurek czy może biały barszcz… 🙂 ?

CO POTRZEBUJEMY:

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
olej
kawałek białej kiełbasy (około 150 g) – opcjonalnie
150 g wędzonego boczku
1litr bulionu lub 1 litr wody + 2 łyżeczki bulionetki
1 batat
3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz
220 g zakwasu Żuruś Dziadunia
3 duże łyżki śmietany 18%
3 suszone grzyby (uprzednio namoczone)
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżki majeranku

Obierz cebulę, czosnek i batata. Batata i boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i przesmaż cebulkę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek, boczek oraz kiełbasę. Przykryj patelnię pokrywą i duś przez kilka minut. Następnie przełóż wszystko do garnka, zalej wodą. Gdy się zagotuje dodaj batata, bulionetkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Po około 10 minutach dodaj namoczone grzyby oraz zakwas. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj chrzan i majeranek, a na koniec śmietanę.

Smacznego!

Przepis przygotowany przez Dominikę z bloga smakolykidominki.pl

About the author: Ogródek Dziadunia

Leave a Reply

Your email address will not be published.