Szkładniki:
100 g kiełbasy białej
1/3 butelki zakwasu Żuruś Dziadunia
1 litr bulionu warzywnego
listek laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
ząbek czosnku
1 łyżka tartego chrzanu z Ogródka Dziadunia,
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zagotować bulion warzywny z majerankiem, ząbkiem czosnku, listkiem laurowym i zielem ang. Zalać wymieszanym Żurusiem Dziadunia, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut. Surową białą kiełbasę parzyć w temp. 85 oC przez 15 min. Do żurku dodać kiełbasę i łyżkę chrzanu tartego z Ogródka Dziadunia. Całość chwilę podgrzewać. Gorącym żurkiem zalać ułożone na talerzu połówki jajek na twardo.
do poprawki – zamiast przepisu na żurek są babeczki z cytrynkami ;)
Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi!!! :)