żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Szkładniki:

100 g kiełbasy białej
1/3 butelki zakwasu Żuruś Dziadunia
1 litr bulionu warzywnego
listek laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
ząbek czosnku
1 łyżka tartego chrzanu z Ogródka Dziadunia,
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Zagotować bulion warzywny z majerankiem, ząbkiem czosnku,  listkiem laurowym i zielem ang. Zalać wymieszanym Żurusiem Dziadunia, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut. Surową białą kiełbasę parzyć w temp. 85 oC przez 15 min. Do żurku dodać  kiełbasę i łyżkę chrzanu tartego z Ogródka Dziadunia. Całość chwilę podgrzewać. Gorącym żurkiem zalać ułożone na talerzu połówki jajek na twardo.

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

2 komentarze dla “Żurek wielkanocny”

Możesz zostawić komentarz lub Śledzenie ten post.

  1. Kasia - 2017-04-04 godz. 13:15 Odpowiedz

    do poprawki – zamiast przepisu na żurek są babeczki z cytrynkami 😉

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.