To naprawdę łatwe danie, a wygląda bardzo efektownie. Tradycyjny żurek na zakwasie podany we własnoręcznie upieczonym chlebku to znakomity przepis na rodzinną imprezę. Szczególnie pasuje na wielkanocne śniadanie, ponieważ możemy dodać do niego święconkę!

Przepis na chlebek:

Składniki (porcje na 3 chlebki):
525 g mąki pszennej, 200 ml letniej wody, 15 g drożdży,
1 całe jajko i 1 żółtko, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru, jajko do posmarowania

Mąkę usypujemy w kopczyk, w którym robimy dołek.
Wlewamy tam letnią wodę, z rozmieszanymi drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu na
10 minut, aby drożdże zaczęły się pienić. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy do chwili,
gdy ciasto będzie odrywać się od rąk. Zostawiamy na 40 min.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej formujemy kulę z kuleczką na górze, która będzię imitować przykrywkę. Wyrośnięte chlebki smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego
do 180 st C na 35 minut, aż będą rumiane. Z wystudzonych chlebków odcinamy z góry okrągłą pokrywkę i wydrążamy środek. Nie trzeba się martwić, że nasze “naczynia” przesiąkną żurkiem, ponieważ skórka jest wypieczona na tyle, że zapewnia szczelność.

Przepis na żurek:

100 g kiełbasy białej,
1/3 butelki zakwasu Żuruś Dziadunia,
1 litr bulionu warzywnego,
listek laurowy,
ząbek czosnku,
1 łyżka tartego chrzanu,
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku

Zagotować bulion warzywny z majerankiem, ząbkiem czosnku, listkiem laurowym. Zalać wymieszanym zakwasem Żuruś Dziadunia, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut.
Surową białą kiełbasę parzyć w temp. 85 st. C przez 15 min.
Do żurku dodać kiełbasę i łyżkę tartego chrzanu, aby podkręcić smak. Gorący żurek wlać do chlebków z pokrojoną kiełbasą i jajkiem na twardo.