Żurawinowe jabłka pieczone

15 minut | 3 porcje

SKŁADNIKI:

× 3 zielone jabłka
× 1 duży banan
× 8 łyżek otrębów owsianych
× 2 łyżeczki miodu
× 2 czubate łyżki Żurawinowego Frykasu Ogródek Dziadunia
× 1 płaska łyżeczka cynamonu
× 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
× 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego/serka śmietankowego

PRZYGOTOWANIE:

1. Od jabłek odetnij górne części i usuń gniazda nasienne z większą częścią miąższu.

2. Banana rozgnieć dokładnie widelcem na mus. Połącz z otrębami, miodem, posiekanymi orzechami oraz konfiturą z żurawiny.

3. Wydrążone jabłka napełnij „z górką” przygotowanym farszem i wstaw wraz z kapeluszami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół) na 15 minut. Podawaj z kleksem z jogurtu naturalnego lub serka śmietankowego oraz listkami mięty. Możesz wykorzystać również żurawinową konfiturę.

  • Zurawinowy-frykas-11
  • Zurawinowy-frykas-4
  • Zurawinowy-frykas-39
  • Zurawinowy-frykas-22
Bądź na bieżąco z nowymi artykułami, ciekawymi przepisami, nowościami i wydarzeniami

Zapisz się na newsletter i otrzymuj ode mnie wartościowe materiały!

*pola wymagane