Zupa krem chrzanowy to tradycyjne wielkanocne danie, zwłaszcza w regionie łódzkim i małopolskim. Warto poznać ten smak, bo gęsty aksamitny krem, podkreślony tartym chrzanem naprawdę świetnie smakuje.

 

200 g boczku
2 pory – najlepiej biała część
2 średnie korzenie pietruszki
0,5 łyżeczki majeranku
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziemniaki
1 duża cebula
mały seler
1,5 l wody
4 łyżki tartego chrzanu
sól, pieprz
200 ml śmietanki kremówki

Najpierw pokrój boczek w drobną kostkę. Na gorącej patelni podsmażaj go do chwili, kiedy tłuszcz się wytopi, a boczek stanie się chrupiący. Wtedy odłóż boczek, a na patelni z wytopionym tłuszczem podsmaż obrane i pokrojone warzywa: pietruszkę, por, seler, cebulę. Po kilku minutach podsmażania zalej wodą, i dodaj zioła: liść laurowy, majeranek, ziele angielskie. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 30 min., aby warzywa zmiękły. W połowie gotowania dodaj pokrojone ziemniaki. Na koniec, gdy warzywa będą miękkie, usuń z zupy liść laurowy i ziele ang. Zblenduj całość na gładki krem. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Zupa krem chrzanowy świetnie smakuje z gorącym boczkiem lub grzankami i gotowanym jajkiem, udekoruj natką pietruszki.