zupa jagodowa

Zupa jagodowa

Ulubiony przepis dzieciaków! Słodko –kwaśny, lekki smak na długo pozostaje w pamięci i dzięki niemu można na chwilę przenieść się do krainy dzieciństwa. Taki prosty, a nie da się nie lubić…

Składniki:
• 2 szkl. jagód mrożonych lub słoik jagód w zalewie,
• pół butelki syropu jagodowego Jagodowa Poezja Ogródek Dziadunia
• czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• makaron wstążki
• płatki migdałów lub śmietana do podania

Jagody włóż do garnka, uzupełnij wodą do 1,5l i zagotuj. Krótko gotuj na niezbyt dużym ogniu, a następnie dodaj syrop Jagodowa Poezja. Wlej tyle syropu, by zupa nie była ani zbyt kwaśna, ani zbyt słodka. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/3szkl. wody i zalej gotujące się jagody, energicznie mieszając. I już!

Podaj z ugotowanym makaronem – świetnie pasują wstążki, ale dzieciaki będą miały frajdę, wyjadając makaronowe literki, zwierzątka i inne kształty.
Udekoruj płatkami migdałów lub kleksem śmietany.

O autorze: Ogródek Dziadunia

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.