syrop z mniszka

Złoto leży na …łące

Skup zamknięty! Usypana góra mniszka już powoli staje się pysznym syropem Złocisty Mniszek.
Co wiesz o mniszku?               mniszek lekarski syrop

Zazwyczaj kojarzymy, że można z niego wianek zrobić, że plami dłonie i ubrania i tak mniej więcej, że chyba zdrowy jest. ? Ciekawe, że ta pospolita, wszędobylska roślina, wręcz chwast, tak naprawdę jest zielarskim skarbem. Korzeń, liście, kwiaty – cała roślina ma znakomite właściwości zdrowotne. 

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)  jest surowcem wykazującym właściwości żółcio- i moczopędne, a także przeciwreumatyczne (za: D. Frohne: Leksykon roślin leczniczych. Wrocław: MedPharm Polska, 2010, s. 495-496). Według źródeł Wikipedii: „Preparaty z mniszka pomagają w niektórych schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz przy problemach wątrobowych i trawiennych, przy zbyt skąpym wydzielaniu żółci, np. po wirusowym zapaleniu wątroby, po zabiegach na drogach żółciowych i kamicy żółciowej. Przy obrzękach i niewydolności nerek, przewlekłym zapaleniu pęcherza moczowego lub przewodów moczowych i w kamicy moczowej (szczawianowej i fosforanowej). Ponadto przy niestrawności i braku łaknienia oraz w początkowym stadium cukrzycy. Stosowane są również przy awitaminozach” (https://pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity).

W Polsce, a zwłaszcza na Pomorzu i na Śląsku, najbardziej znany jest syrop z mniszka gotowany z kwiatów z dodatkiem cukru. Przygotowuje się go z niepłukanych kwiatów, zebranych w słoneczne dni na przełomie kwietnia i maja. Kolorem przypomina on naturalny miód, stąd nazywany jest „majowym miodkiem”. Medycyna ludowa przypisuje mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm oraz lecznicze przy przeziębieniach i bólu gardła.

A poza tym wszystkim syrop z mniszka lekarskiego jest najprościej mówiąc PYSZNY. Świetnie smakuje dodany do herbaty czy lemoniady, ale można też dodać go do deserów, naleśników i ciast. Ponoć Apacze aromatyzowali nim wino ?.

W Wąsoszu mlecze już powoli przekwitają, ale w wielu rejonach złote dywany dopiero się rozwijają.Kto ma dostęp do czystych łąk, może pokusić się o własnoręcznie robiony syrop z mniszka. Nie wymaga to wiele trudu, a satysfakcja naprawdę spora. ?
Dla tych, którzy nie mają gdzie zerwać świeżych kwiatów mniszka lub nie zdążyli nim zmieniły się w puchate kuleczki dmuchawców, polecamy nasz Ogródkowy Złocisty Mniszek, bo oprócz wywaru z kwiatów, cukru trzcinowego i soku z cytryny nie ma w nim dodatkowych składników.

Samo zdrowie!

About the author: Kasia Surowiec

Jestem mamą, żoną, córką i życiową buntowniczką. Nie zgadzam się na bylejakość, wolę wysiłek nad tym, co wartościowe. Lubię szukać mostów między tradycją i nowoczesnością. Potrzebuje wyzwań i ciągłego rozwoju, a szczerości - jak ryba wody. Kocham moją Rodzinę ponad wszystko i kocham dobre jedzenie, a to, co robię pozwala mi połączyć moje miłości.

Leave a Reply

Your email address will not be published.