Złocista sałatka z twarogowymi kulami
20 minut | 2 porcje
SKŁADNIKI NA KULE:
× 125 g sera białego półtłustego
× 2 łyżki syropu Złocisty Mniszek Ogródek Dziadunia
× 3-4 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
× 1 duża garść roszponki
× 1/2 szklanki kuskus
× 80 ml syropu Złocisty Mniszek Ogródek Dziadunia
× 80 ml wody
× 1 banan (sok z cytryny)
× 2/3 szklanki borówek
× 2 kwiaty mniszka lekarskiego
× olej z orzechów włoskich, sól
PRZYGOTOWANIE:
1. W szerokiej misce ser biały rozgnieć widelcem, następnie dodaj 2 łyżki syropu z mniszka i 2 czubate łyżki tartych orzechów. Wszystko dokładnie połącz, a z uzyskanej masy, zwilżonymi dłońmi, formuj kule o średnicy około 1 cm (jeśli masa będzie zbyt lepka dodaj nieco więcej orzechowej mąki). Każdą z nich obtocz w pozostałych orzechach.
2. Wodę wraz z syropem doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia, wsyp od razu kaszę i przykryj garnek pokrywką. Po upływie 5 minut, rozdrobnij widelcem i połącz z 2 łyżkami oleju oraz dopraw odrobiną soli.
3. Banana pokrój na półplasterki i polej obficie sokiem z cytryny.
4. Na półmisek wykładaj naprzemiennie kaszę, listki roszponki, cząstki banana oraz borówki. Całość skrop orzechowym olejem, a na koniec poukładaj twarogowe kule i obsyp płatkami mniszka.
Zostaw komentarz