Żeglarskie muffinki

Żeglarskie muffiny

Składniki (na 12 muffin):

1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki syropu z cytrynek z rumem Ogródek Dziadunia
12 cytrynek z rumem Ogródek Dziadunia

Składniki na cytrynowy krem:

250 gramów serka mascarpone
150 gramów śmietany kremówki 36 %
1/2 opakowania galaretki owocowej o ładnym kolorze (można również wzmocnić intensywność koloru żółtym barwnikiem spożywczym)

Wykonanie:

Należy przygotować dwie miski – w jednej należy odmierzyć i wymieszać mokre składniki, w drugiej odmierzyć i wymieszać suche składniki – oprócz sody!
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami. W każdej ułożyć na dnie cytrynkę z rumem Ogródek Dziadunia.
Wymieszać suche i mokre składniki, na sam koniec dodać do całości sodę, wymieszać i natychmiast nakładać ciasto do papilotek.
Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
W tym czasie przygotować krem – kremówkę należy ubić, następnie wymieszać z serkiem mascarpone i na końcu dodać galaretkę i ewentualnie barwnik spożywczy.
Krem włożyć do lodówki i po wystygnięciu przyozdobić nim babeczki.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.