Zalewajka

Przepis na zalewajkę sięga XIXw. To tradycyjna polska zupa z niedrogich składników. I choć odmian zupy jest wiele, to każdą z nich łączy niezmienny sposób przygotowania, czyli zalewanie ziemniaków, ugotowanych w wodzie z przyprawami, żurem z mąki żytniej. Proste składniki, lecz w swej naturalnej, aromatycznej odsłonie, sprawiają, że zalewajka pozostaje we wspomnieniach jako smak z dzieciństwa.
Składniki:
• 1szt. Żuruś Dziadunia
• 2 litry wody
• 700 g ziemniaków
• 200g kiełbasy wiejskiej lub jałowcowej
• 50 g wędzonego boczku + ½ cebuli do podsmażenia
• 3 ząbki czosnku
• 2 liście laurowe
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• sól i pieprz do smaku
• kilka suszonych grzybów /opcjonalnie/
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać czosnek, listki laurowe i ziele angielskie, łyżkę soli i pieprz do smaku. Gotować do miękkości ziemniaków. W tym czasie dołożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę. Zalać Żurusiem Dziadunia, zamieszać. Podać z podsmażonym drobno pokrojonym boczkiem i cebulką. Zajadać gorące. Smacznego!

About the author: Ogródek Dziadunia

Leave a Reply

Your email address will not be published.