Wytrawna galaretka z owocową nutą i chrzanem tartym

SADNIKI:

× 2 małe brzoskwinie
× 1 pierś z kurczaka zagrodowego ugotowana w rosole
× 2-3 szklanki rosołu
× 2-3 łyżeczki żelatyny
× 1 Chrzanu tartego z żurawiną Ogródek Dziadunia
× Pietruszka ozdobna do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1. Groszek mrożony ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Brzoskwinie pokrój w półksiężyce.

3. Mięso z kurczaka podziel na mniejsze kawałki.

4. W zagotowanym, dobrze doprawionym rosole rozpuść żelatynę w proporcji 1 łyżeczka żelatyny do 1 szklanki rosołu.

5. Miseczki wypełnij do 4/5 wysokości naprzemiennie groszkiem, cząstkami brzoskwiń oraz kawałkami kurczaka i zalej do połowy ciepłym rosołem. Wstaw do lodówki kontrolując co jakiś czas zmianę konsystencji.

6. Kiedy galaretka zacznie tężeć, zdecydowanym ruchem umieszczaj gdzieniegdzie wewnątrz miseczki po 1 łyżeczce chrzanu (ilość wedle upodobania).

7. Na koniec dopełnij pozostałym rosołem i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

  • Chrzan-tarty-z-zurawina-11
  • Chrzan-tarty-z-zurawina-3
  • Chrzan-tarty-z-zurawina-4
  • Chrzan-tarty-z-zurawina-12
  • Chrzan-tarty-z-zurawina-18
  • Chrzan-tarty-z-zurawina-15
Bądź na bieżąco z nowymi artykułami, ciekawymi przepisami, nowościami i wydarzeniami

Zapisz się na newsletter i otrzymuj ode mnie wartościowe materiały!

*pola wymagane