Pierogi z botwiną

Wiosenne pierogi z botwiną

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
1 żółtko
2 łyżki stołowe oleju
5 łyżek stołowych koncentratu barszczu czerwonego Ogródek Dziadunia
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
1 szklanka wody
2 łyżki stołowe koncentratu barszczu czerwonego Ogródek Dziadunia
2 duże lub 3,4 średnie młode buraczki z botwiny
liście i łodygi z całego pęczka botwiny
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa masła 82%
200 gramów ricotty
sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie:

Buraki, dymkę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć buraki oraz dymkę, podsmaż całość, pod koniec dodaj posiekany drobno ząbek czosnku, podsmaż jeszcze chwilę. Dopraw całość solą, pieprzem oraz cukrem (u mnie była to 1 płaska łyżeczka).
Pokrój łodygi oraz liście botwiny, dodaj na patelnię, zalej gorącą wodą (aby przykryła całość). Duś do miękkości buraków, aż woda zupełnie odparuje. Jeśli buraki po odparowaniu wody nadal będą twarde, powtórz czynność jeszcze raz. Odstaw do ostygnięcia.
Komosę wsyp na gęste sitko, opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Następnie włóż do garnuszka, zalej wodą oraz koncentratem, lekko posól, gotuj na małym ogniu przez piętnaście minut. Następnie zamknij szczelnie pokrywkę i odstaw garnek z palnika na kolejne 5 minut. W tym czasie komosa pięknie napęcznieje. Następnie umieść ją na sitku, aby pozbyć się ewentualnej wody. Odstaw do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce, wymieszaj widelcem. Na stolnicy obsypanej mąką wyrób ręcznie elastyczne ciasto (powinno odrywać się od rąk). Rozwałkuj dość cienko, następnie wytnij okręgi na pierogi. Komosę połącz wraz z botwiną, dopraw całość ponownie solą i pieprzem (jeśli zajdzie taka potrzeba). Ricottę rozgnieć widelcem, następnie dodaj do całości, dokładnie wymieszaj.

Napełnij nadzieniem pierogi, następnie ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Podawaj z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub podsmażoną dymką.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.