Wiosenna sałatka z łososiem wędzonym, jajeczkami oraz sosem chrzanowym z rzeżuchą

20 minut | 4 porcje

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

× 2 garści mixu sałat (1-2 łyżki oliwy z oliwek)
× 7-8 jajeczek przepiórczych
× 6 rzodkiewek
× 1 czerwona cebula
× 5 cm kawałek ogórka zielonego
× 100 g plastrów łososia wędzonego
× 1 garstka kiełków rzeżuchy
× sól himalajska, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA SOS:

× 3 łyżeczki Chrzanu Tartego Ogródek Dziadunia
× 80 g serka śmietankowego kanapkowego
× 1/2 szklanki rzeżuchy

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokim naczyniu lub młynku umieść chrzan, serek śmietankowy oraz rzeżuchę i miksuj aż uzyskasz jasno zielony sos o jednolitej konsystencji.

2. Jajeczka przepiórcze umieść we wrzątku i gotuj przez 3 minuty. Następnie zalej zimną wodą, obierz i przekrój na połówki.

3. Rzodkiewkę pokrój w plasterki lub wykorzystaj temperówkę do warzyw.

4. Ogórka przekrój na pół, wydrąż, osusz i pokrój w paseczki.

5. Cebulę przekrój na pół, a następnie w piórka.

6. Cebulę pokrój w piórka.

7. Kiwi obierz i pokrój na ćwiartki, a następnie na plasterki.

8. Na półmisek wyłóż naprzemiennie listki sałat skropione oliwą, jajeczka, rzodkiewki, cebulę, ogórka oraz podzielone na mniejsze kawałki plastry łososia. Całość dopraw solą oraz pieprzem oraz polej sosem, a na koniec posyp kiełkami rzeżuchy.

  • Chrzan-tarty-Wielkanoc-2022-1Aa