Wieniec drożdżowy z pomidorowym pesto

Wieniec z pomidorowym pesto

Składniki:

½ kg mąki pszennej
300 ml wody
25 gramów świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
pomidorowe pesto z poprzedniego przepisu

Wykonanie:

Drożdże rozpuść w wodzie wraz z cukrem. Woda powinna mieć temperaturę ciała. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przesiej mąkę, dodaj do niej sól. Połącz mąkę z zaczynem, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut (aż będzie sprężyste, miękkie i gładkie). Włóż do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na blat obsypany mąką. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. Wysmaruj je pomidorowym pesto, następnie zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon przetnij na połowę. Zakładaj obie połówki na siebie na przemian, na koniec uformuj wieniec. Sklej ze sobą obie końcówki.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej wieniec, wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.