Klopsy z tofu w ostrym sosie paprykowo-pomidorowym

SKŁADNIKI NA KLOPSY:

x kostka tofu 200 g
x 1 mała czerwona cebula
x 3 łyżeczki czerwonego pesto
x 5 łyżek bułki tartej
x 2 łyżki sosu sojowego
x 1/2 łyżeczki kurkumy
x 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
x 3 łyżki posiekanego koperku
x sól
x świeżo zmielony pieprz
x olej do smażenia

DODATKOWO:

x makaron spaghetti
x ostry sos paprykowo-pomidorowy
x natka pietruszki
x parmezan do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę obierz, umyj i drobno poszatkuj lub posiekaj w malakserze. Odłóż na bok.

2. Resztę składników przełóż do malaksera i chwilę wyrabiaj. Dodaj posiekaną cebulę i wyrabiaj do czasu, aż wszystkie składniki się połączą, a masa dobrze się wymiesza.

3. Odrywaj małe kawałki ciasta i uformuj małe kulki.

4. Smaż na rozgrzanym oleju do zbrązowienia (klopsy z tofu smażą się dość szybko).

5. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron jest już miękki, przełóż go na patelnię, dodaj sos paprykowo-pomidorowy wg uznania. Ja dodałam 4 łyżki na dwie porcje makaronu. Wymieszaj, dodaj klopsy z tofu i chwilę podrzewaj. Posyp posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.

  • klopsy z tofu z sosem paprykowo-pomidorowym
  • klopsy z tofu z sosem paprykowo-pomidorowym
  • klopsy z tofu z sosem paprykowo-pomidorowym
  • klopsy z tofu z sosem paprykowo-pomidorowym