Klopsy z tofu w ostrym sosie paprykowo-pomidorowym

Bardzo oryginalny przepis na pyszny obiad lub kolację.

Składniki na klopsy:

  • kostka tofu 200 g
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżeczki czerwonego pesto
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo: makaron spaghetti, ostry sos paprykowo-pomidorowy, natka pietruszki i parmezan do dekoracji

Wykonanie:

  • Cebulę obierz, umyj i drobno poszatkuj lub posiekaj w malakserze. Odłóż na bok.
  • Resztę składników przełóż do malaksera i chwilę wyrabiaj. Dodaj posiekaną cebulę i wyrabiaj do czasu, aż wszystkie składniki się połączą, a masa dobrze się wymiesza.
  • Odrywaj małe kawałki ciasta i uformuj małe kulki.
  • Smaż na rozgrzanym oleju do zbrązowienia (klopsy z tofu smażą się dość szybko).

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron jest już miękki, przełóż go na patelnię, dodaj sos paprykowo-pomidorowy wg uznania. Ja dodałam 4 łyżki na dwie porcje makaronu. Wymieszaj, dodaj klopsy z tofu i chwilę podrzewaj. Posyp posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.