Warzywne tulipany

Warzywne tulipany

Składniki:

1 opakowanie podłużnych pomidorków koktajlowych
1 opakowanie śmietankowego twarożku Almette lub Tartare
1 pęczek chudego szczypiorku
3 średnie ogórki konserwowe czosnkowo – koperkowe Ogródek Dziadunia
2 łyżeczki chrzanu tartego Ogródek Dziadunia
sól, pieprz do smaku
kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

Wykonanie:

Pomidorki koktajlowe umyj, następnie przekrój na krzyż do połowy ich długości. Wydrąż środki z miąższu. Od strony szypułki wykałaczką zrób otwór, następnie włóż w niego łodygę szczypiorku.
Do miski wyłóż twarożek, ogórki konserwowe pokrój w malutką kostkę, posiekaj bardzo drobno kilka łodyg szczypiorku, dodaj do twarożku wraz z chrzanem. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do napełniania pomidorków użyj najlepiej szprycy do kremów, napełnij środek każdego pomidorka twarożkiem, dociśnij lekko palcami, nadmiar twarożku usuń lekko wilgotnym ręcznikiem kuchennym.
Ułóż „tulipany” na półmisku lub talerzu na kształt bukietu, zwiąż łodygi szczypiorku sznureczkiem, zrób „liście” ze świeżej bazylii.
Włóż do lodówki, podawaj schłodzone.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.