Czy i Tobie truskawki kojarzą się z beztroskimi wakacjami? Kiedy to jako dziecko zrywałaś je prosto z krzaczka. Soczyste, pełne smaku i jeszcze pokryte ziemią. Takie smakowały najlepiej. A czy wiesz, że te malutkie owoce są źródłem wielu wartości odżywczych i witamin? Do tego możesz z nich przygotować pyszne dżemy, syropy lub kompoty. Będą idealne na jesienne i zimowe wieczory!

Truskawki pełne witamin

Truskawki są przede wszystkim pyszne i bez wątpienia zapowiadają zbliżające się lato. A do tego posiadają całe mnóstwo witamin i wartości odżywczych.

  • Kilka garści truskawek dostarcza dzienną dawkę witaminy C. Dzięki temu skutecznie wzmacniają Twoją odporność i chronią przed przeziębieniem.
  • Mają także działanie antyoksydacyjne, czyli zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia.
  • Liczne badania naukową dowodzą, że regularne spożywanie truskawek pomaga chronić przed chorobami nowotworowymi.
  • Truskawki są także źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz licznych mikroelementów, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, wygląd skóry i chronią przed anemią.
  • Spożywając truskawki pomagasz obniżyć poziom złego cholesterolu i regulujesz pracę układu pokarmowego, ponieważ są one źródłem błonnika pokarmowego.

Wartości odżywcze

Bez wątpienie sezonowe owoce powinny znaleźć się w Twojej diecie. Poza tym, że truskawki mają wiele wartości odżywczych i witamin, są także niskokaloryczne. 100 g truskawek, czyli niepełna szklanka to zaledwie 30 kcal, a dostarczają następujące składniki:

  • 0,7g białka
  • 0,3g tłuszczu
  • 7,7g węglowodanów
  • 4,9g cukrów
  • 2g błonnika
  • 59mg witaminy C
  • 16mg wapnia
  • 0,41mg żelaza
  • 0,39g manganu

Możesz je jeść bez obaw o swoją sylwetkę i pomóc sobie cieszyć się zdrowiem przez długie lata.

Truskawki idealne w kuchni

Mimo, iż sezon na truskawki trwa dość krótko, warto wykorzystać ten czas i przygotować pyszne przetwory lub dania z tych owoców. Oczywiście, przypisów z wykorzystaniem truskawek jest mnóstwo. Są świetnym dodatkiem do wielu dań na słodko, ale także możesz je wykorzystać do tych wytrawnych. Postaramy się podpowiedzieć, co zrobić, aby zatrzymać smaki lata na dłużej, aby cieszyć się truskawkami praktycznie przez cały rok.

Dżemy i konfitury

Przetwory z owoców prawdopodobnie kojarzą Ci się z dżemami i konfiturami.

Co prawda konsystencja dżemu i konfitury nieco różni się od siebie, jednak metoda ich przygotowania jest bardzo podobna. Do tego jest to całkiem prosta sprawa. Wystarczy, że wybierzesz dojrzałe i słodkie truskawki, zasypiesz je cukrem i będziesz je dusić na wolnym ogniu. Im dłużej będziesz gotować truskawki, tym ich konsystencja będzie bardziej gładka. Powstałą masę przekładasz do słoiczków, pasteryzujesz i gotowe.

Syrop truskawkowy

Syrop truskawkowy często powstaje przy okazji przygotowania dżemu. Duszone dość długo truskawki wydzielają naturalny syrop. Wystarczy przelać go do butelki lub słoika. Mocny i aromatyczny świetnie sprawdzi się jako dodatek do wody lub herbaty. Spróbuj także Truskawkowej Poezji z Ogródka Dziadunia. To nasz flagowy syrop i zachwycił już niejedno podniebienie.

Kompot z truskawek

Czy i Tobie kompot truskawkowy kojarzy się z domowymi, letnimi obiadami w gronie najbliższych. Korzystaj z letnich owoców i przygotuj zapasy na zimę. Aby przygotować kompot, będą Ci potrzebne truskawki, rabarbar i jabłka, a także niewielka ilość cukru i ulubione przyprawy takie jak wanilia czy cynamon. Do gotującej wody dodajesz owoce i dodatki. Po godzinie, pyszny domowy kompot jest gotowy. Przelej go do słoiczków i zapasteryzuj.

Mus truskawkowy

Mus truskawkowy świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska dla dzieci. Wystarczy wybrać bardzo dojrzałe truskawki, oczyścić i zblendować. Powstały mus jest gotowy do spożycia. Możesz go przelać także do specjalnych tubek i stworzyć domową alternatywę dla sklepowych musów. Mus truskawkowy to także pyszny dodatek do jogurtów naturalnych lub deserów śmietankowych.

Mrożone truskawki

Sezon na truskawki mija bardzo szybko. Dlatego jeśli tylko masz miejsce w zamrażarce, warto zamrozić owoce. Nie tracą one na wartości, a zimą sprawdzą się idealnie do przygotowania deserów lub koktajli. Obrane i opłukane truskawki włóż do woreczka, najlepiej strunowego, a potem do zamrażarki.

Truskawki w kosmetyce

O tym, że truskawki są pyszne i świetnie smakują nie trzeba nikogo przekonywać. Ale czy wiedziałeś, że te małe owoce są także wykorzystywane w kosmetyce?
To właśnie wcześniej wspomniane wartości odżywcze i witaminy sprawiają, że truskawki możesz wykorzystać do przygotowania domowych kosmetyków. Świetnie sprawdzą się jako maseczka na twarz, dodatek do kąpieli czy okład na suchą lub oparzoną słońcem skórę.

Truskawki to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych owoców. Pyszne, niskokaloryczne, a do tego pełne witamin i wartości odżywczych. Szczególnie w sezonie sięgaj po nie jak najczęściej. Jeśli masz możliwość, posadź kilka sadzonek, aby móc jeść je prosto z krzaczka – tak jak w dzieciństwie. Bo sezon truskawkowy mija tak szybko i zawsze pozostaje niedosyt, że nie zdążyłeś się nimi nacieszyć.

Slodka-majowka-4