pierogi

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

Kiedy byłam małą dziewczynką, Tata przynosił michę tegorocznej kiszonej kapusty z dębowej beczki, a Mama zostawiała na noc namoczone, pachnące, suszone borowiki i koźlarze.

Dziś, kiedy chcę przywołać te smaki, otwieram słoik kapusty kiszonej z grzybami leśnymi Ogródek Dziadunia. Oj tak, zawiera wszystko, co trzeba.

Farsz:

  • Kapusta kiszona z grzybami leśnymi Ogródek Dziadunia
  • sól i pieprz do smaku

Ciasto:

  • 550g mąki pszennej
  • 300ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju

Kapustę przełóż do garnka i podlej wodą do wysokości 1/3 garnka. Gotuj krótko, bo kapusta dość szybko będzie miękka. Wtedy odciśnij w rękach nadmiar soku i wody , posiekaj kapustę z grzybami i dopraw do smaku.

Mąkę wsyp do miski. Wlewaj gorącą wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczną masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej, to sprawi, że stanie się bardziej plastyczne.

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Nie podsypuj za dużo mąką, bo pierogi nie będą się kleić. Szklanką wycinaj koła, na każde koło nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Jeśli chcesz, możesz zrobić „falbanki” na brzegach, przyszczypując ciasto od góry. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

Podawaj gorące z podsmażoną na maśle cebulką.

 

O autorze: Ogródek Dziadunia

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.