Zupa ogórkowa

Tradycyjna zupa ogórkowa

Składniki:

0,5 kg żeberek wieprzowych
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
1 słoik (270 gramów) przecieru ogórkowego Ogródek Dziadunia
3,4 ziemniaki
1 pęczek świeżego koperku
sól, pieprz
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
3,4 ząbki czosnku
1 (lub więcej) łyżeczka lubczyku

Ilość ogórków i ziemniaków podaną w przepisie możecie oczywiście zmienić według Waszych upodobań kulinarnych. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę – dodajcie więcej ogórków, jeśli bardziej gęstą – więcej ziemniaków. 🙂

Wykonanie:

Mięso zagotuj w wodzie, zdejmij z wierzchu powstałe szumy. Obierz włoszczyznę, posiekaj czosnek (z łupinami), dodaj do wywaru wraz z zielem i liśćmi, 5 gałązkami koperku, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości mięsa. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Przelej wywar na sicie, dodaj do niego ziemniaki i gotuj do miękkości, następnie do całości dodaj przecier ogórkowy. Ponownie dopraw zupę, szczególnie solą – ziemniaki “wciągną” ją z wywaru podczas gotowania.
Z włoszczyzny wybierz całą marchew i połowę selera oraz pietruszki. Marchew pokrój w talarki, seler i pietruszkę pokrój w kostkę lub przeciśnij przez kratkę do warzyw – dodaj całość do wywaru. Obierz mięso z żeberek i wrzuć “poskubane” do zupy.
Posiekaj drobno pozostały koperek – część dodaj do wywaru, pozostały zostaw do podania.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.