tort serduszko walentynk

Tort Serduszko

P.S. Kocham Cię

Tort brzoskwiniowo-toffi z chrupiącym słonecznikiem i płatkami róży.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiej.

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier. Dalej dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 23 – 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno), nie smaruj boków. Delikatnie przełóż ciasto na formę, wyrównaj. Piecz w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu natychmiast wyjmij z piekarnika i teraz sekret równego biszkoptu 🙂 : z wysokości około 30cm upuść je (w formie) na blat, to pozwoli uciec pęcherzykom powietrza i powerzchnia ciasta będzie równa.
Wystudzony biszkopt oddziel nożem od boków formy, przekrój na 3 blaty. Można przekroić biszkopt na pół, a wtedy jeden blat zastąpić pokruszonymi herbatnikami.

Poncz: do nasączenia biszkoptów świetnie nadaje się rozcieńczona wodą zalewa z cytrynek z rumem z Ogródka Dziadunia

Przełożenie: biszkopt kakaowy –masa śmietanowa – płatki róży Różana rozkosz –biszkopt – masa toffi ze słonecznikiem – biszkopt

Masa śmietanowa z brzoskwiniami:
250 ml śmietany kremówki 36%
1/2 opak. serka mascarpone
1 puszka. brzoskwiń w zalewie lub żelu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki (płaskie) żelatyny

Żelatynę rozpuść w trzech łyżkach wrzątku i ostudź. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, potem partiami serek mascarpone i  żelatynę, wymieszaj, dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie; delikatnie wymieszaj szpatułką.

Masę wyłóż na nasączony ponczem biszkopt, włóż do lodówki, odczekaj do momentu, gdy masa stężeje na tyle, by można było rozsmarować na niej płatki róży. Przed nałożeniem, konfiturę dobrze wymieszaj.

Masa toffi ze słonecznikiem:
100 g margaryny
50 g cukru
1 opak. cukru waniliowego
2 łyżki mleka
150 g słonecznika (łuskanego)

Margarynę roztop z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mleko i słonecznik. Wymieszaj i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 min. w temp 160 st. C. Po upieczeniu wystudź i pokrusz do masy toffi.

Masa toffi:
1/2 puszki masy krówkowej, najlepiej z mleka skondensowanego
3/4 kostki margaryny

Margarynę trzeba utrzeć na puch, teraz dodawaj po łyżce masę krówkową, na koniec wsyp pokruszony słonecznik  i wymieszaj całość.

Na masę toffi nałóż nasączony ponczem blat biszkoptu, całość obłożyć cieniutko masą maślaną (1/2 kostki masła lub miękkiej margaryny, 1/2szkl. cukru pudru, 2łyżki soku z cytryny – wszystko utarte na puch).

Dowolnie dekorować, np. obsypać wiórkami, płatkami róż, płatkami migdałów, startą czekoladą… Co tylko uczucie podpowie… a potem już tylko przez rozkosz smaków – wprost do serca <3 <3

About the author: Ogródek Dziadunia

Leave a Reply

Your email address will not be published.