Tort kanapkowy - chrzan tarty

Tort kanapkowy

Składniki (na okrągłą formę 22 cm):

200 gramów łososia wędzony w plastrach
1 duży chleb tostowy
250 gramów plus 3 łyżki stołowe serka mascarpone
3 łyżki stołowe majonezu
2 łyżki stołowe chrzanu tartego Ogródek Dziadunia
1 ogórek świeży wąż lub ogórki konserwowe Ogródek Dziadunia
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewek
10 pomidorków koktajlowych o różnych kolorach
sól, pieprz do smaku
ulubione zioła do dekoracji (bazylia, tymianek, oregano)

Wykonanie:

Mascarpone (250 gramów) zblenduj wraz z majonezem i chrzanem na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój ogórka w cienkie plastry. Z chleba tostowego odkrój skórki, ułóż na dnie tortownicy, docinając chleb do jej kształtu. Następnie wysmaruj go masą chrzanową, na niej ułóż warstwę z ogórka. Przykryj całość kolejną warstwą chleba, lekko dociśnij dłonią. Posmaruj chleb masą chrzanową, na niej ułóż plastry łososia. Podobnie układaj kolejne warstwy tortu, aż do wyczerpania składników i całkowitego wypełnienia formy.
Do pozostałej masy chrzanowej dodaj następnie trzy łyżki stołowe mascarpone, zblenduj na gładką masę i dopraw ponownie do smaku solą i pieprzem. Wysmaruj nią wierzch oraz boki tortu.
Pokrój szczypiorek (na wysokość tortu), rzodkiewki i pomidorki. Szczypiorkiem udekoruj boki tortu, na wierzchu zaś ułóż pomidorki, rzodkiewkę oraz listki ziół.
Wstaw do lodówki, aby tort dobrze się schłodził.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.