Kontynuuj zakupy Do darmowej wysyłki brakuje Ci 120,00  !
  • Chrzan tarty wielkanoc chrzan tarty
    Starty korzeń chrzanu, doprawiony do smaku według domowej, tradycyjnej receptury. Tylko naturalne składniki – bez pirosiarczanu sodu, substancji zagęszczających i konserwujących. Doskonały do kanapek, wędlin, sałatek, sosów, dressingów, mięs i potraw grillowanych. Naturalna doza ostrości z polskiej tradycji kulinarnej. Wypróbuj także w łagodniejszej wersji z żurawiną. Składniki: korzeń chrzanu (70%), woda, olej rzepakowy, cukier, ocet spirytusowy 10%, sok z cytryny, sól. Tarty chrzan polecała już w średniowieczu św. Hildegarda  z Bingen, propagatorka zdrowej diety. Ceniony jest  w zielarstwie ze względu na właściwości oraz zawartość wielu witamin, soli mineralnych i olejków eterycznych. W kuchni polskiej króluje jako wyrazisty, ostry dodatek, podkreślający smak potraw głównie wędlin i mięs, sosów. Według tradycji tarty chrzan to absolutnie niezbędny składnik wielkanocnego stołu, a nawet koszyczka ze święconką. Świetnie komponuje się z jajkiem, żurkiem czy białą kiełbasą.
  • chrzan z żurawiną chrzan z żurawiną
    Wyrazista ostrość tartego chrzanu, przełamana słodko-kwaśną żurawiną. Tradycyjna, domowa receptura oparta tylko na naturalnych składnikach - bez pirosiarczanu sodu, substancji zagęszczających i konserwujących. Znakomicie podkreśla smak wędlin, mięs, sałatek, sosów i potraw z grilla. Nieco łagodniejsza  wersja naturalnej ostrości chrzanu. Składniki: korzeń chrzanu (48%), żurawina (20%), woda, olej rzepakowy, cukier, ocet spirytusowy 10%, sok z cytryny, sól. Znany w Europie już w średniowieczu chrzan, polecała w swym dziele św. Hildegarda z Bingen, wielka propagatorka zdrowego odżywiania.  Ceniony jest  w zielarstwie ze względu na właściwości oraz zawartość wielu witamin, soli mineralnych i olejków eterycznych. W kuchni polskiej króluje jako wyrazisty, ostry dodatek, podkreślający smak potraw głównie wędlin i mięs. Tarty chrzan to absolutnie niezbędny składnik wielkanocnego stołu, a nawet koszyczka ze święconką. Świetnie komponuje się z jajkiem, żurkiem czy białą kiełbasą. W połączeniu z żurawiną, tworzy znakomitą kompozycję smakową, którą polubią koneserzy łagodniejszych smaków, a także dzieci. Polecamy także klasyczną wersję tartego chrzanu.
  • koncentrat pomidorowy Pomidorowy zawrót głowy
    Mocno pomidorowy. Dojrzałe na słońcu pomidory przetarte i odparowane , by w niewielkiej ilości zmieścić maksimum pomidorowego smaku. Świetnie smakuje w zupach, sosach, zapiekankach. Składniki: koncentrat pomidorowy 30% Niezbędne, jeśli chcesz zdrowo się odżywiać. Warto wiedzieć, że pomidory zawierają m.in. cenny likopen, który działa antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo, a koncentrat zawiera go jeszcze więcej  i łatwiej przyswajalny niż świeże pomidory! Skoncentrowane, by zawsze mieć pod ręką doskonały smak. Utrwalony przez pasteryzację, nie zawiera konserwantów.
  • musztarda chrzanowo miodowa musztarda chrzanowo-miodowa

    Musztarda Chrzanowo-Miodowa 210g

    6,00  z VAT
    Niecodzienne połączenie ostrości gorczycy i chrzanu przełamane słodyczą miodu. Powstaje tylko z naturalnych składników, według tradycyjnej, rodzinnej receptury. Nawet zwykłą kanapkę zmieni w przekąskę o oryginalnym smaku. Składniki: korzeń chrzanu (30%), woda, miód (14%), ocet spirytusowy 10%, gorczyca (11%), cukier, olej rzepakowy, sól, sok z cytryny. Uhonorowana znakiem Jakość Tradycja.  W Musztardzie Wąsoskiej Chrzanowo-miodowej połączyliśmy znane w tradycyjnej kuchni polskiej ostre przyprawy z kojącym, słodkim miodem. Dzięki unikalnej recepturze, polegającej  na wielokrotnym namaczaniu i mieleniu ziaren uzyskaliśmy niepowtarzalny smak. Musztarda Wąsoska Chrzanowo-miodowa świetnie pasuje do wędliny, pieczonego mięsa czy potraw z grilla.  
  • musztarda ostra musztarda wąsoska ostra
    Głębia  wyrazistego, ostrego smaku, która podkręci Twoje dania. Czy to kanapka, czy kiełbaska z grilla. Zawadiacko pikantna! Składniki: woda, gorczyca (25%),  ocet spirytusowy 10%, cukier, sól Produkt posiada certyfikat jakości JAKOŚĆ- TRADYCJA. Powstaje w Ogródku Dziadunia od ziarenka. Według unikalnej, tradycyjnej receptury wielokrotnie namaczamy i mielimy nasiona gorczycy, by wydobyć z niej pełnię ostrego smaku. Musztardę Wąsoską Ostrą szczególnie  upodobali sobie koneserzy mocno pikantnych smaków. Zawiera tylko naturalne składniki. Świetnie komponuje się z wędliną, mięsem, czy grillowanym daniem. Może być bazą sosów, dipów i dressingów. Nada charakter sałatkom i marynatom.    
  • śledzie z octem
    Świetna przyprawa do zup, sałatek, ryb, warzyw, a także marynat. Niezbędna do dressingów i dipów. Dodana w niewielkiej ilości do potraw, nadaje im kwaskowy smak oraz utrzymuje ich naturalny kolor (np. barszcz czerwony). Składniki: ocet jabłkowy 6%. W polskiej tradycji ceniony od wieków nie tylko za walory smakowe, lecz także właściwości lecznicze i kosmetyczne.  
  • W tradycyjnej kuchni polskiej używany jako przyprawa zakwaszająca do sałatek, zup, dań rybnych, a przede wszystkim marynat np. z ogórków, papryki, grzybów, śledzi. Stosuje się go także w kosmetyce i jako naturalny środek odkażający podczas sprzątania czy zmiękczający do prania. Ocet dodaje się również podczas pieczenia np. oponek z serem czy też pączków, dzięki czemu pochłaniają mniej tłuszczu i są smaczniejsze.
  • ketchup bardzo ostry piekielny ognik ognik
    Superostry ketchup dla miłośników pikanterii! Mocno pomidorowy smak, podkręcony ostrością chili, czosnku i cebuli. Palący - tak jak lubisz! Składniki: przecier pomidorowy z przetartych pomidorów (73%), cebula, cukier, ocet spirytusowy 10%, przyprawy, płatki chili, sól, czosnek. Na wyprodukowanie 100 g ketchupu zużyto min. 215 g pomidorów. Zawiera tylko naturalne składniki, bez barwników, konserwantów, zagęstników. Świetnie podkreśla smak wędliny, zupy, sosu, czy pieczeni. Nada charakter także zapiekankom, potrawom z grilla, a nawet zwykłej kanapce. Piekielny Ognik ketchup bardzo ostry ma bardzo dużą zawartość pomidorów, o których właściwościach można poczytać tu: https://www.ogrodekdziadunia.pl/tajemniczy-dobrodziej/  Warto, bo to naturalny wspomagacz zdrowia!  Piekielny Ognik to dość nowy nasz produkt, więc nie mamy jeszcze przepisu kulinarnego. Ale ma już spore grono wielbicieli, którzy za nim przepadają!
  • pomidorowa uczta Pomidorowa uczta
    Tylko pomidory. JEDEN składnik. Te dojrzałe na słońcu, czerwone i soczyste. Starannie przetarte i oddzielone od skórek i pestek. Oddadzą Twoim potrawom cały swój smak i aromat. Podstawa w zdrowej diecie. Może być bazą sosów, zup, kremów, składnikiem zapiekanek, ale też drinków, napojów, koktajli i smoothies. A Twoja pomidorowa będzie smakowała tak jak dawniej u Babci. Składniki: pomidory. Na wyprodukowanie 100 g naszego przecieru zużywamy 200 g świeżych pomidorów. Pomidorową Ucztę dobrze mieć pod ręką, ponieważ pozwala na wiele kulinarnych szaleństw. Smak i aromat pomidorów świetnie komponuje się z większością kulinarnych składników, więc ogranicza nas tylko wyobraźnia. Pomidorowa Uczta nie zawiera dodatkowych przypraw, konserwantów, zagęszczaczy, a jedynie bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym pomidory. Dlatego, jeśli zależy Ci na zdrowym odżywianiu, z pewnością pokochasz Pomidorową Ucztę.