szpinakowa rolada z chrzanem i łososiem

Szpinakowa rolada z łososiem i chrzanem

To przepis z gatunku “dasz mi przepis??” – warto zapisać jako ciekawą propozycję na rodzinne przyjęcia 🙂

Składniki:
450 g mrożonego szpinaku
4 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
400 g łososia wędzonego
250 g serka śmietankowego
1 łyżka chrzanu tartego Ogródek Dziadunia

Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku.
Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na masełku ze szpinakiem przez 2 min. Ostudzić.
Dodać sól, pieprz, żółtka i mąkę, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do szpinaku.
Wyłożyć na blachę, piec 15 min. w 190 st.C.
Gorący placek zwinąć w rulon w lnianą ściereczkę i wystudzić.
Przestygnięty placek szpinakowy rozwinąć i posmarować grubo serkiem
wymieszanym z chrzanem.
Na całej powierzchni placka rozłożyć na serku plastry łososia.
Całość zrolować dość ciasno i zawinąć ściśle w folię. Schłodzić. Podawać pokrojone w plastry

 

About the author: Ogródek Dziadunia

Leave a Reply

Your email address will not be published.