2015-10-13 Sznycel - syrop z aronii i czerwona kapusta miniatura

Sznycel z szynki z aronią

Składniki:

6 sznycli z szynki
5-6 łyżek stołowych  syropu z aronii Ogródek Dziadunia
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
200 ml wina różowego półsłodkiego
1 łyżka stołowa miodu
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
50 gramów masła 82%
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku

Wykonanie:

Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, włóż do naczynia. Dodaj rozmaryn.
Umyj sznycle, dodaj pieprz i sól, włóż do naczynia z cebulą, czosnkiem i rozmarynem. Zalej całość winem. Odstaw na godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż sznycle wraz z cebulą i czosnkiem (tylko do zabielenia). Pod koniec dodaj rozmaryn i wino z marynaty, dodaj miód i syrop. Odparuj alkohol.
Następnie zalej całość gorącą wodą tak, aby przykryła mięso. Przykryj pokrywką i duś mięso do miękkości.
Wyjmij mięso z garnka, sos przelej przez sitko, następnie dodaj masło i zredukuj sos aż zrobi się gęsty i zawiesisty.
Podawaj najlepiej z kaszą. Jako dodatek (przystawkę) możesz podać Modro Kapusta Ogródka Dziadunia.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.