szaszłyki

Szaszłyki z marynowanego kurczaka, cukinii i pomidorków

Można (a nawet należy) robić je dla dzieci, albo najlepiej z dziećmi!  Wiosenno-letni hit grillowy! Te szaszłyki są taaaakie pyszne i mięsne i warzywne i fit, git i… w ogóle MNIAM!!

400 g piersi z kurczaka
2 młode cukinie
400 g pomidorków koktajlowych
marynata: 2 łyżki Musztardy Wąsoskiej Miodowej lub Miodowo-Chrzanowej
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego Ogródek Dziadunia
zioła prowansalskie
sól morska
świeżo mielony pieprz

Kurczaka pokroić w kostkę. Składniki marynaty połączyć i wymieszać  z kawałkami kurczaka. Odstawić na co najmniej 3 godz. Dokładnie umyć i osuszyć cukinie i pomidorki. Cukinie pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry i posolić (staną się bardziej elastyczne). Kurczaka i pomidorki nadziewać na przemian na patyczki, przekładając plastrem cukinii. Grillować na aluminiowej tacce lub ruszcie często przewracając. Podawać z ulubionym ketchupem: Aniołkiem lub Diabełkiem.

About the author: Ogródek Dziadunia

Leave a Reply

Your email address will not be published.