Spagetti caprese

Spaghetti Caprese

Składniki:

1 duży filet z kurczaka
3 – 4 marchewki
1 słoik Pomidorowej Uczty Ogródek Dziadunia
1 pęczek świeżej bazylii
3 – 4 ząbki czosnku
1 mozzarella lub opakowanie kulek mozzarelli
sól morska
świeżo zmielony pieprz (młynek)
oliwa z oliwek
makaron spaghetti

Wykonanie:

Filet z kurczaka pokrój w małą kostkę. Dopraw solą i pieprzem, posiekaj na talarki czosnek. Podsmaż filet z czosnkiem na oliwie z oliwek do zbielenia mięsa. W tym czasie zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach lub zrób z niej makaroniki (jeśli posiadasz odpowiedni przyrząd). Dodaj marchew do kurczaka, podsmaż chwilę. Posiekaj ¾ pęczka bazylii, dodaj do całości wraz z Ucztą Pomidorową. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa, podlewaj niewielką ilością wody jeśli zajdzie taka konieczność. Dopraw pod koniec ponownie solą i pieprzem do smaku.
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Pokrój mozzarellę w plastry (jeśli masz całą kulę). Ułóż na talerzu makaron, na nim sos wraz z mięsem, mozzarellę i świeże liście bazylii. Na koniec posyp całość świeżo zmielonym pieprzem.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.