Śliwkowe mini dutch baby z pomarańczami
30 minut | 6 porcji
SKŁADNIKI NA 6 MINI DUTCH BABY:
× 3 duże jajka
× 1/2 szklanki mąki pszennej
× 1/2 szklanki mleka migdałowego
× 2 łyżki ksylitolu
× 2-3 łyżki masła klarowanego
× 1 szczypta soli
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
× 6 łyżeczek Śliwkowego Frykasu Ogródek Dziadunia
× 6 łyżeczek serka waniliowego
× 6 półplasterków pomarańczy
× 1-2 łyżki prażonych orzechów laskowych
× listki rozmarynu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, ksylitol, 1 łyżkę (roztopionego) masła i sól połącz mikserem – ubijaj krótko, tylko do połączenia składników. Wysmarowane masłem kokilki o średnicy około 9 cm wstaw do nagrzanego piekarnika na 3 minuty. Następnie wysuń kratkę z kokilkami, szybciutko wypełnij je masą (mniej więcej do połowy wysokości), wsuń i piecz przez około 16-20 minut, aż boki urosną, a omleciki ładnie się zarumienią.
2. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
3. Lekko przestygnięte omleciki wyjmij z kokilek, nałóż Śliwkowy Frykas, serek i posyp orzeszkami. Całość udekoruj półplasterkami pomarańczy oraz gałązkami rozmarynu.
Zostaw komentarz