sernik z korzenną nutą

Sernik cytrynowy z korzenną nutą

Składniki: (na tortownicę 24 cm)

Na spód:
200 maślanych herbatników
100-110 g masła
Na sernik:
500 g sera na sernik (z wiaderka)
2 płaskie łyżki cukru pudru
2 Śnieżki (bita śmietana w proszku)
1 szklanka mleka
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka cytrynowa
3-4 cytrynki z imbirem i miodem Ogródek Dziadunia + 2 łyżki syropu z cytrynek
500 ml wrzącej wody
Do dekoracji:
1 czubata łyżeczka cukru pudru
1 czubata łyżeczka cynamonowego cukru
cytrynki z imbirem i miodem Ogródek Dziadunia
Przygotowanie:
Maślane herbatniki rozdrabniamy, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinna powstać konstystencja a’la mokry piach. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.
W 500 ml wody rozpuszczamy dwie galaretki – cytrynową i pomarańczową. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce miksujemy zimne mleko ze Śnieżkami (bita śmietana w proszku) do uzyskania gęstej, puszystej masy. Następnie dodajemy 2 płaskie łyżki cukru pudru, chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy ser, drobno pokrojone 3-4 plasterki cytrynek oraz 2 łyżki syropu z cytrynek. Miksujemy do połączenia składników.
Następnie małym strumyczkiem wlewamy przestudzone galaretki, miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy ostrożnie na schłodzony ciasteczkowy spód.
Sernik wkładamy do lodówki. Gdy już zacznie ładnie tężeć na wierzchu układamy kilka plasterków cytrynek. Zostawiamy sernik do całkowitego stężenia.
Po stężeniu zdejmujemy obręcz tortownicy (przed zdjęciem obręczy należy nożem oddzielić ciasto).
Oprószamy wierzch sernika mieszanką cukru pudru z cukrem cynamonowym i dekorujemy według uznania . Mniam!
Przepis przygotowany we współpracy z blogiem slodkieokruszki.pl

O autorze: Ogródek Dziadunia

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.