Sałatka z Musztardą Wąsoską Ostrą

SADNIKI NA MARYNATĘ:

× 2 łyżki oleju roślinnego
× 2 łyżki Musztardy Wąsoskiej Ostrej Ogródek Dziadunia
× 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
× 1 łyżka posiekanych listków oregano
× 2 łyżki musztardy
× 2 łyżki miodu
× 2 łyżki sosu sojowego
× ½ łyżeczki soli
× świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

× 1 garść listków sałat np. roszponka
× 1 filet z kurczaka ekologicznego
× 1 cukinia
× 2 czerwone cebule
× 1 papryka spiczasta
× 2 brzoskwinie

SKŁADNIKI NA DRESSING:

× 4 łyżki oliwy z oliwek
× 1 ząbek czosnku
× 1 łyżka soku z pomarańczy
× 1 łyżeczka listków oregano
× 1 łyżeczka miodu płynnego
× 1 łyżeczka Musztardy Wąsoskiej Ostrej Ogródek Dziadunia
× 2 łyżeczki octu winnego białego
× sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj.

2. Cukinię i obraną cebulę pokrój na plasterki około 0,5 cm grubości. Mięso dokładnie umyj, przelej wrzątkiem i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój na mniejsze kawałki (np. w paseczki), natrzyj połową marynaty i odstaw na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu pozostałą marynatą posmaruj warzywa, które wraz z kurczakiem ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) na około 20 minut i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Mięso oraz warzywa możesz równie dobrze upiec na grillu.

3. Wszystkie składniki dressingu zblenduj, aż uzyskasz kremowy sos.

4. Paprykę pokrój na plasterki, a brzoskwinię na półksiężyce.

5. Na półmisek wyłóż naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polej przygotowanym dressingiem.

  • Musztarda-Wasocka-Ostra-4
  • Musztarda-Wasocka-Ostra-1
  • Musztarda-Wasocka-Ostra-42
  • Musztarda-Wasocka-Ostra-27
  • Musztarda-Wasocka-Ostra-9
  • Musztarda-Wasocka-Ostra-6
  • Musztarda-Wasocka-Ostra-5
Bądź na bieżąco z nowymi artykułami, ciekawymi przepisami, nowościami i wydarzeniami

Zapisz się na newsletter i otrzymuj ode mnie wartościowe materiały!

*pola wymagane