Rustykalne bułki z leśną kapustą

Rustykalne bułki z kapustą

Składniki (na farsz):

1/3 słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi Ogródek Dziadunia
5 średnich pieczarek
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka stołowa majeranku
1 łyżeczka cząbru
sól, pieprz do smaku
olej (do smażenia)

Składniki (na bułki):

320 gramów letniej wody
150 gramów + 350 gramów mąki pszennej
40 gramów świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia)
1 jajko
½ dużej czerwonej cebuli

Wykonanie:

Umyj i pokrój cienko pieczarki, wyjmij ze słoika i poszatkuj kapustę.
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem, następnie dodaj kapustę i wszystkie przyprawy, podsmaż, aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia.
Zrób zaczyn na ciasto z drożdży i wody, 150 gramów mąki oraz cukru. Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej przez sitko, dodaj sól i olej, na koniec wyrośnięty wcześniej zaczyn. Z całości zagnieć ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne, jednak odrywać się od rąk. Jeśli będzie zbyt kleiste, możesz podsypać je delikatnie mąką. Następnie przykryj miskę szczelnie folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto znacznie zwiększy swoją objętość (prawie trzykrotnie).
Pokrój czerwoną cebulę w małą kostkę, następnie podsmaż na odrobinie oleju na złoty kolor, odstaw do ostygnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 16 części.
Z każdego kawałka uformuj owalny placek, nałóż na środek około 2 łyżki stołowe farszu i zlep brzegi ciasta (jak pierogi). Gotową bułkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Przykryj szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, posyp usmażoną czerwoną cebulą.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”. Wstaw bułki i piecz około 20 – 30 minut, aż ładnie się zarumienią.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.