Rozkoszne bułeczki - różana rozkosz

Rozkoszne bułeczki

Składniki (na blaszkę 25 cm):

450 gramów mąki pszennej tortowej
20 gramów świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
60 gramów cukru
2 jajka
60 gramów masła minimum 82%
3 czubate łyżeczki skórki pomarańczowej lub cytrynowej
1 cukier z prawdziwą wanilią
150 ml letniego mleka
Różana Rozkosz Ogródek Dziadunia

Wykonanie:

W rondelku podgrzej mleko do temperatury ciała. Wymieszaj je z drożdżami oraz cukrami. Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W gorącej wodzie namocz skórkę. Rozpuść masło, odstaw do ostudzenia. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz skórkę, odstaw. Jajka rozbij do miseczki, rozmieszaj widelcem, odstaw. Połącz następnie wszystkie składniki, następnie wyrabiaj około 6 minut elastyczne ciasto. Powinno odrywać się od rąk, możesz podsypać je mąką. Ciasto włóż do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią spożywczą oraz szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimalnie 1 godzinę.
Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę obsypaną mąką. Wyrabiaj przez chwilę, uformuj w wałek i podziel na 9 równych części. Każdą z nich spłaszcz dłonią (jak placek) i nałóż czubatą łyżeczkę Różanej Rozkoszy.
Zamknij bułkę, ułóż zamknięciem do dołu w formie wyłożonej pergaminem. Bułki układaj w formie na kształt kwiatka. Przykryj ją bawełnianą szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni, program góra/dół+termoobieg. Piecz bułeczki przez 30 minut, następnie ostudź na kratce.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.