Różany torcik z mango i borówkami

35 minut | 4 porcje

SKŁADNIKI NA RÓŻANY SPÓD:

× 150 g mąki pszennej
× 60 g ksylitolu
× 100 g masła
× 80 g Konfitury z płatków róż – Różanej Mgiełki Ogródek Dziadunia
× 1 żółtko
× 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

× 3 łyżki sera twarogowego
× 1 łyżeczka miodu
× 1/2 małego mango
× 3 łyżki borówek
× 2 łyżki płatków migdałowych
× 1 łyżka suszonych płatków róży (opcjonalnie)
× listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Do miski wrzuć mąkę, posiekane zimne masło, żółtko, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniataj, aż uzyskasz jednolite ciasto. Na koniec dodaj konfiturę i ponownie zagnieć do połączenia składników. Tak przygotowanym ciastem wypełnij formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 18-20 cm. Wstaw do piekarnika i piecz około 22-25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni, po czym odstaw do całkowitego przestygnięcia.

2. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.

3. Mango pokrój w słupki lub kostkę.

4. Ser twarogowy połącz z miodem i pokryj nim ciasto. Następnie ułóż naprzemiennie borówki oraz cząstki mango, a gdzieniegdzie wyłóż odrobinę konfitury. Całość posyp płatkami migdałowymi, płatkami róży oraz udekoruj listkami mięty.

  • Różana mgiełka-MNIEJSZY4