Różany mazurek

Różany mazurek

Składniki na spód:
150 gramów mąki pszennej
40 gramów mąki ziemniaczanej
100 gramów masła 82%
1 jajko
50 gramów cukru pudru
2 łyżki kakao

Składniki na masę:
1 słoik konfitury z płatków róż Ogródek Dziadunia
10 kakaowych herbatników typu petit beurre
sok z ½ cytryny
2 łyżki whisky

Składniki na wierzch:
2 białka
2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
½ tabliczki gorzkiej czekolady
migdały
skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieść w misce, posiekaj nożem, następnie wyrób gładkie ciasto. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na minimum jedną godzinę.
Blat obsyp obficie mąką, rozwałkuj cienko ciasto, stale podsypując je mąką.
Ułóż je w formie wysmarowanej masłem. Wstaw do lodówki na minimum 15 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Przestudź spód na kratce.
Herbatniki utrzyj w moździerzu na gładki piasek. Przełóż je do miski, dodaj konfiturę, sok z cytryny oraz whisky. Dokładnie wymieszaj całość. Wyłóż całość na upieczony wcześniej spód.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj skrobię oraz cukier. Wyłóż bezę na wierzch. Wstaw całość ponownie do piekarnika, tym razem ustaw temperaturę na 120 stopni, podpiecz przez 15 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, posiekaj drobno migdały. Udekoruj nimi mazurek, posyp dodatkowo skórką pomarańczową.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.