różany mazurek z białą czekoladą i frużeliną żurawinową

Różany mazurek z białą czekoladą i frużeliną żurawinową

 

Zachwycający mazurek o niebiańskim smaku. Całe owoce żurawiny w pysznej frużelinie z różanym kremem z mascarpone i białą czekoladą. Mniammmm…

Składniki:

Spód ciasta:
250 g mąki,
120 g masła,
1 jajko,
60 g cukru pudru

Frużelina żurawinowa frużelina żurawinowa
1 słoik Żurawiny w syropie Ogródek Dziadunia
1/2 łyżeczki żelatyny+2 łyżki wrzącej wody
1 czubata łyżeczka skrobi ziemn.+3 łyżki wody

Krem różany:
100 g konfitury z płatków róży Różana Mgiełka
120 g białej czekolady
120 g mascarpone
Prażone płatki migdałów do dekoracji

Składniki ciasta połączyć, krótko wyrobić i schłodzić w lodówce przez 40 min.
Następnie schłodzone ciasto rozwałkować do formatu blaszki, przełożyć do formy na papier do pieczenia.
Piec ok. 20 min. z obciążeniem (można użyć do tego grochu albo ryżu, wysypanego na ciasto przykryte papierem do pieczenia), następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze
ok.20 min., aż ciasto osiągnie złoty kolor.
Spód mazurka ostudzić.

Żurawinę z syropem przełożyć do garnka, zagotować i zmniejszyć ogień; dodać wodę
ze skrobią i dokładnie wymieszać. Kiedy stanie się gęstym kisielem, zdjąć z ognia i nadal mieszając,
dodać rozpuszczoną żelatynę.
Gorącą frużelinę wyłożyć na spód mazurka.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z konfiturą różaną, a następnie z mascarpone do uzyskania gładkiej masy.
Wyłożyć na spód z frużeliną, całość posypać płatkami migdałowym (można je podprażyć na suchej patelni).

 

About the author: Ogródek Dziadunia

Leave a Reply

Your email address will not be published.