Różane rogaliki

Różane rogaliki drożdżowe

Składniki:

50 gramów świeżych drożdży
1 szklanka mleka
3 jajka + 1 jajko do wysmarowania rogalików
6 łyżek stołowych cukru
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
¾ szklanki oleju
około 700-800 gramów do nawet 1 kg mąki
1 słoik RÓŻANEJ MGIEŁKI OGRÓDEK DZIADUNIA (konfitura z płatków róży)

Wykonanie:

Mleko należy podgrzać do temperatury naszego ciała. Dodać drożdże oraz cukier, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 – 30 minut.
Mąkę przesiać do dużej miski. Do miseczki wbić jajka, dodać olej i wymieszać widelcem.
Do mąki dodać zaczyn drożdżowy oraz mieszankę jajek i oleju. Dokładnie wymieszać całość. Ciasto powinno mieć dość zwartą konsystencję, jednak powinno dać się swobodnie wymieszać dużą łyżką.
Ciasto należy następnie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto należy wyrobić – najlepiej ręcznie. Należy je podsypywać mąką tak długo, aż da się je swobodnie rozwałkować. Ilość mąki zależy od kilku czynników – wielkości jajek oraz rodzaju mąki. Nie należy jednak przesadzać z ilością mąki – ciasto drożdżowe powinno być pulchne i elastyczne.
Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką.
Wycinać trójkąty. Na najszerszą część trójkąta, na środek nakładać 1 łyżeczkę konfitury. Zwijać trójkąt w rulon. Koniec rulonu musi znaleźć się na spodzie. Układać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Smarować roztrzepanym jajkiem.
Rogaliki po posmarowaniu jajkiem można posypać dodatkowo cukrem. W innej wersji można je również po upieczeniu polukrować.
Piec w temperaturze 220 stopni, program góra/dół do czasu, aż rogaliki pięknie się zarumienią (około 15 minut).

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.