Różane pączusie

Różane pączusie

Składniki:

0,5 twarogu mielonego (na sernik)
2,5 – 3 szklanki mąki pszennej
4 jajka
6 łyżek stołowych cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
5 łyżek stołowych gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka stołowa dowolnego alkoholu
konfitura z płatków róży Ogródek Dziadunia
cukier puder
olej

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz cukru – pudru i mąki) umieść w misie miksera. Wymieszaj dokładnie, następnie dodawaj do całości po łyżce mąki, cały czas mieszając. Po wymieszaniu składników ciasto będzie klejące, ostatecznie powinno posiadać konsystencję podobną do ciasta na kluski ziemniaczane (kleiste, powinno dać się jednak podzielić na porcje łyżką).
W głębokim i szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 170 stopni.
Robienie pączków wymaga cierpliwości. Zmocz ręce w zimnej wodzie, następnie formuj kulki, wrzucaj je kolejno do rozgrzanego tłuszczu. Możesz również kłaść je łyżką (jak kluski) na rozgrzany olej.
Smaż pączki (będą same się odwracać), aż pięknie się zarumienią. Po usmażeniu wykładaj je na ręczniki kuchenne, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
Po usmażeniu szprycą napełnij pączki konfiturą różaną. Możesz także obsypać je cukrem – pudrem.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.