Różane bajaderki - różana mgiełka

Różane bajaderki

Składniki:

około 200 gramów resztek ciasta biszkoptowego
80 gramów konfitury z płatków róż Różanej Mgiełki Ogródek Dziadunia
80 ml mleka
1 – 2 łyżki stołowe dowolnego alkoholu (u mnie czarna wiśnia)
2 łyżki stołowe cukru
1 łyżka stołowa masła 82%
1 – 2 łyżki ciemnego kakao
60 gramów orzechów i migdałów (mieszanka)
60 gramów czekolady
Do obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały

Wykonanie:

Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera. W garnuszku podgrzej mleko, masło, cukier i kakao, cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. W misce umieść pokruszone ciasto, dodaj przestudzoną masę oraz pozostałe składniki. Jeśli Twoja masa będzie za sucha, dodaj do niej więcej konfitury lub mleka.
Wymieszaj całość dokładnie, następnie uformuj kulki. Obtocz każdą kulkę w kakao, wiórkach lub posiekanych orzechach. Włóż do lodówki na około 2 godziny.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.