Pizza z grilla

5 minut | 2 mniejsze lub 1 duża pizza

SKŁADNIKI NA CIASTO:

× 270 g mąki pszennej do pizzy
× 150 ml ciepłej wody
× 7 g suchych drożdży
× 1 łyżeczka cukru
× 1 łyżeczka soli
× 2 łyżki oliwy

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

× 2 łyżki ketchupu łagodnego Aniołek Dziadunia Ogródek Dziadunia
× 2 łyżeczki mieszanki świeżych (oregano, bazylia, rozmaryn) lub suszonych ziół do pizzy
× 1 pęczek rzodkiewek
× 1 mała cukinia
× 1 żółta papryka
× 150 g sera feta
× 1 pęczek grubego szczypioru

PRZYGOTOWANIE:

1. Wodę połącz z drożdżami, wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstaw na około 15 minut aż rozczyn spieni się. Do szerokiej miski wsyp mąkę, dodaj sól, 1 łyżkę oliwy oraz rozczyn. Wymieszaj, a następnie wyrabiaj ręką lub mikserem, aż ciasto stanie się elastyczne. Przełóż do miski natłuszczonej oliwą przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

2. Gotowe ciasto zagnieć, podsyp mąką (możesz podzielić na mniejsze kawałki), rozwałkuj ulubiony kształty i ułóż na kamieniu/łopacie/desce wyłożonej folią aluminiową. Pokryj ketchupem, posyp ziołami i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.

3. Cukinię pokrój na mniejsze kawałki, paprykę na plastry, a rzodkiewki na ćwiartki.

4. Szczypiorek drobno posiekaj.

5. Fetę pokrój w kostkę

6. Na cieście z ketchupem i ziołami ułóż przygotowane składniki, po czym folię z pizzą zsuń z łopaty/deski na kratkę rozgrzanego grilla lub wrzuć na ruszt na kamieniu. Grilluj najlepiej pod przykryciem przez około 5-10 minut (w zależności od tego jaką temperaturę osiągnie grill), aż ciasto ładnie się zarumieni. Co kilka chwil kontroluj czy pizza nie przypala się od spodu. Gotową pizzę posyp szczypiorkiem i podawaj z ketchupem

  • Aniolek-Dziadunia-8male
  • Aniolek-Dziadunia-24male
  • Aniolek-Dziadunia-17male
  • Aniolek-Dziadunia-3male
  • Aniolek-Dziadunia-20male
Bądź na bieżąco z nowymi artykułami, ciekawymi przepisami, nowościami i wydarzeniami

Zapisz się na newsletter i otrzymuj ode mnie wartościowe materiały!

*pola wymagane