piernik benedyktyński

Piernik benedyktyński

 

Składniki:

3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
3 szkl. mąki pszennej
200g płynnego miodu
1 szkl. kwaśnej śmietany
200g margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
bakalie (suszone śliwki, morele, żurawina, orzechy)
4 łyżki Iskierki Dziadunia
1 łyżka skórki pomarańczowej

Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i syrop. Dodać w kilku porcjach przesianą mąkę z sodą i kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką wmieszać bakalie.

Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.

Ciasto przełożyć do podłużnej keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70min. w temperaturze 170°C.

Po wystygnięciu przekroić na dwie części i przełożyć konfiturą z płatków róży Różana Mgiełka.

Piernik udekorować dowolną polewą i bakaliami.

O autorze: Ogródek Dziadunia

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.