Pieczone pączki to nieco zdrowsza wersja tradycyjnych smażonych pączków, ale tak samo puszyta i przepyszna.
Składniki:
370 g mąki pszennej
170g masła
100 ml mleka
3 jaja
50 g świeżych drożdży
50 g cukru
pół łyżeczki soli
konfitura z płatków róży Różana Mgiełka lub płatków róży ucieranych z cukrem Różana Rozkosz
Do posmarowania pączków przed pieczeniem
1 jajo
Przygotowanie:
- W małej miseczce umieszczamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, ponieważ zaczyn zacznie dopiero pracować.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja, stopione i ostudzone masło, sól, cukier. Do tego dodajemy zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto, a w razie potrzeby dosypujemy mąki.
- Ciasto powinno być gładkie i lśniące.
- Formujemy kulę, odkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
- Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 1cm, szklanką wycinamy kółka, rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy łyżeczkę konfitury, zlepiamy, formujemy kulkę i odkładamy na papilotkę.
- Pączki odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w miseczce roztrzepujemy jajo, aby dokładnie posmarować powierzchnię pączków. Pączki pieczemy 13-15 minut do ładnego zrumienienia.
- Pieczone pączki wyciągamy z piekarnika, ciepłe smarujemy konfiturą z płatków róży i odstawiamy, aby ostygły.
Zostaw komentarz