Pieczone pączki to nieco zdrowsza  wersja tradycyjnych smażonych pączków, ale tak samo puszyta i przepyszna.

Składniki:

370 g mąki pszennej
170g masła
100 ml mleka
3 jaja
50 g świeżych drożdży
50 g cukru
pół łyżeczki soli
konfitura z płatków róży Różana Mgiełka lub płatków róży ucieranych z cukrem Różana Rozkosz

Do posmarowania pączków przed pieczeniem
1 jajo

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce umieszczamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, ponieważ zaczyn zacznie dopiero pracować.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja, stopione i ostudzone masło, sól, cukier. Do tego dodajemy zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto, a w razie potrzeby dosypujemy mąki.
  3. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.
  4. Formujemy kulę, odkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
  5. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 1cm, szklanką wycinamy kółka, rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy łyżeczkę konfitury, zlepiamy, formujemy kulkę i odkładamy na papilotkę.
  6. Pączki odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w miseczce roztrzepujemy jajo, aby dokładnie posmarować powierzchnię pączków. Pączki pieczemy 13-15 minut do ładnego zrumienienia.
  8. Pieczone pączki wyciągamy z piekarnika, ciepłe smarujemy konfiturą z płatków róży i odstawiamy, aby ostygły.