Pieczone początki z różanym nadzieniem

SKŁADNIKI:

x 370 g mąki pszennej
x 170g masła
x 100 ml mleka
x 3 jaja
x 50 g świeżych drożdży
x 50 g cukru
x pół łyżeczki soli
x konfitura z płatków róży Różana Mgiełka lub płatków róży ucieranych z cukrem Różana Rozkosz
x 1 jajo – do posmarowania pączków przed pieczeniem

PRZYGOTOWANIE:

1. W małej miseczce umieszczamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, ponieważ zaczyn zacznie dopiero pracować.

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja, stopione i ostudzone masło, sól, cukier. Do tego dodajemy zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto, a w razie potrzeby dosypujemy mąki.

3. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.

4. Formujemy kulę, odkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.

5. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 1cm, szklanką wycinamy kółka, rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy łyżeczkę konfitury, zlepiamy, formujemy kulkę i odkładamy na papilotkę.

6. Pączki odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w miseczce roztrzepujemy jajo, aby dokładnie posmarować powierzchnię pączków. Pączki pieczemy 13-15 minut do ładnego zrumienienia.

8. Pieczone pączki wyciągamy z piekarnika, ciepłe smarujemy konfiturą z płatków róży i odstawiamy, aby ostygły.

  • paczki pieczone z różą
  • paczki pieczone z różą
  • paczki pieczone z różą
  • paczki pieczone z różą