Musztardowe moskole z boczkiem
20 minut | 6-8 dużych placków
SKŁADNIKI:
× 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
× 100 g boczku surowego wędzonego w plastrach
× 1 szklanka mąki pszennej
× 1/3 szklanki maślanki naturalnej
× 1 jajko
× 1 płaska łyżeczka soli, świeżo mielony pieprz
× 3 łyżki Musztardy Wąsockiej Ostrej Ogródek Dziadunia
× 80 g masła
× 3 ząbki czosnku
× natka pietruszki
× Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Pietruszkę drobno posiekaj pozostawiając kilka listków do dekoracji. Połącz ją z miękkim masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie wstaw do lodówki.
2. Plastry boczku pokrój na cienkie plasterki.
3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę i zblenduj wraz z mąką, jajkiem, maślanką, solą, pieprzem oraz musztardą, a następnie dodaj boczek i pomieszaj łyżką.
4. Placki nakładaj łyżką na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż z obydwu stron za złoty kolor. Podawaj z masłem czosnkowym i listkami pietruszki. Dodatkowo możesz podać je również z musztardą.
Zostaw komentarz