Mus czekoladowo-korzenny_ miniaturka

Mus czekoladowo-korzenny

Składniki:

syrop korzenny Iskierka Dziadunia
200 ml śmietany kremówki
50 gramów gorzkiej czekolady
50 gramów mlecznej czekolady
2 jajka
kakao
cukier puder
sól

Wykonanie:

Syrop wlej na patelnię, odparuj (około 5 minut). Odstaw do ostygnięcia.
Oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki.
Rozpuść obie czekolady w kąpieli wodnej.
Przygotuj dwie miski: w jednej ubij śmietanę, w drugiej żółtka.
Następnie do ubitej śmietany dodaj najpierw żółtka, potem przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj całość do połączenia się składników.
Na dno pucharków wlej syrop korzenny Iskierka Dziadunia. Na wierz wyłóż mus czekoladowy, wyrównaj górę. Wstaw do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ubij białka z odrobiną soli i cukrem pudrem.
Wyjmij z lodówki pucharki, wyłóż na wierzch ubite białka, posyp całość kakao.

Podawaj!
Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.