Mięsne muffiny z kremem

Mięsne muffiny z kremem

Składniki (na 12 mięsnych muffin):

0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki) lub gotowego mięsa mielonego
1 średnia cebula
1 jajko
majeranek
szczypta ziół prowansalskich
czosnek granulowany
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
papryka konserwowa Ogródek Dziadunia

Składniki (na ziemniaczany krem):

6 średnich ziemniaków
kawałek masła 82%
odrobina słodkiej śmietany
2 łyżeczki chrzanu tartego (może być więcej) Ogródek Dziadunia
kolorowy pieprz
drobny szczypiorek
sól

Do formy: olej, bułka tarta

Wykonanie:

Zmiel mięso (jeśli nie używasz gotowego), pokrój w drobną kostkę cebulę i paprykę. Włóż do miski mięso, jajko, paprykę, cebulę oraz dodaj wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wymieszaj całość dokładnie, następnie uformuj 12 kul.
Formę do muffin wysmaruj lekko olejem, następnie obsyp bułką tartą. Włóż kule do formy, ugnieć, wyrównaj górę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (program góra/dół) na 30-40 minut.
W tym czasie obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie.
Gdy lekko przestygną dodaj do nich masło, śmietanę i chrzan, następnie zrób z nich gładkie puree. Wyłóż je na upieczone muffiny. Udekoruj świeżym pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.