Marchewkowe ciasto z rumowymi cytrynkami

35 minut

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 180 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 220 g marchewek
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 1 małe jabłko
  • 8 cytrynek Rumowe Cytrynowelove Ogródek Dziadunia
  • 2 łyżki syropu Rumowe Cytrynowelove Ogródek Dziadunia
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

SKŁADNIKI NA DEKORCJĘ:

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchewkę zetrzyj na tarce o cienkich oczkach, a jabłko na grubych. Cytrynki pokrój w małą kosteczkę.
Orzechy drobno posiekaj.
2. Jajka w temperaturze pokojowej ubijaj aż podwoją swoją objętość. Dodaj cukier puder i ubijaj przez około 3
minuty. Następnie przy maksymalnych obrotach miksera wlewaj cieniutkim strumieniem olej.
3. Do masy dodaj startą marchewkę i jabłko, cytrynki, orzechy, wiórki oraz syrop. Całość dokładnie wymieszaj.
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon i ponownie wymieszaj. Masę przełóż do
natłuszczonej tortownicy o średnicy 20-22 cm i wstaw na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
C (grzani góra-dół). Przestudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół.
4. Serek ubij z cukrem pudrem, miękkim masłem oraz syropem i schowaj do lodówki na 15 minut. Schłodzonym
serkiem posmaruj środek ciasta oraz wierzch.
5. Gotowe ciasto udekoruj posiekanymi pistacjami, cytrynkami oraz miętą

  • Rumowe-Cytrynowelove-17
  • Rumowe-Cytrynowelove-5.
  • Rumowe-Cytrynowelove-33
  • Rumowe-Cytrynowelove-15
  • Rumowe-Cytrynowelove-8
  • Rumowe-Cytrynowelove-29