Malinowe naleśniki

Malinowe naleśniki

Składniki (na ciasto):

1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1/3 szklanki syropu z malin MALINOWA POEZJA Ogródek Dziadunia
1 całe jajko
2 łyżki stołowe oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
czerwony barwnik spożywczy
olej do smażenia

Składniki (nadzienie):

½ szklanki śmietanki kremówki 30 %
3 łyżki stołowe serka mascarpone
15 gramów cukru waniliowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieść w misce, następnie całość dokładnie wymieszaj za pomocą blendera lub miksera na aksamitną i gładką masę. Odstaw na 15 – 30 minut, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotuj nadzienie do naleśników – ubij kremówkę wraz z cukrem na sztywno, następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj (tylko do połączenia się składników).
Usmaż naleśniki. Z gotowych naleśników wytnij koła (użyj ringu, szklanki lub literatki). Ułóż następnie po pięć kół w równym rzędzie, tak aby nachodziły na siebie. Następnie wysmaruj je gotowym nadzieniem. Zwiń w rulon i przetnij go na pół. Uformuj różyczki, ułóż je na talerzu, przyozdabiając malinami i listkami świeżej mięty. Możesz również polać je dodatkowo syropem malinowym.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.