Łososiowy burger z sosem z mango oraz sałatką szwedzką
15 minut | 2 porcje
SKŁADNIKI:
× 2 bułki do hamburgerów
× 200 g filetu z łososia bez skóry
× 1-2 łyżki oleju rzepakowego
× sól, świeżo mielony pieprz, mielone płatki chili
× 1/2 szklanki Sałatki Szwedzkiej Ogródek Dziadunia
× 1/2 czerwonej cebuli
× 1 garstka mixu sałat
SKŁADNIKI NA SOS:
× 1/2 małego mango
× 1 łyżeczka majonezu
× 1 płaska łyżeczka curry
PRZYGOTOWANIE:
1. Mango zblenduj. Do pulpy dodaj majonez oraz curry i mieszaj łyżką aż uzyskasz sos o jednolitej konsystencji.
2. Bułkę przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni lub w piekarniku
3. Łososia rozdrobnij w malakserze, następnie dodaj przyprawy oraz bazylię i miksuj jeszcze chwilkę. Z powstałej masy uformuj dwa kotlety o średnicy zbliżonej do bułki. Na rozgrzanej patelni z olejem połóż kotleciki i smaż je przez około 2 minuty z każdej strony.
4. Nadolną połówkę bułki połóż kolejno: listki sałat, gorącego burgera, sos, osuszone ogórki z Sałatki Szwedzkiej oraz cebulę, a na koniec przykryj górną połówką bułki.
Zostaw komentarz