letnia sałatka z quinoa

Letnia sałatka z quinoa

Składniki (na trzy osoby):

0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
4 różyczki kalafiora
10 fasolek szparagowych
1 łyżka stołowa plus około 0,5 łyżeczki masła 82%
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól

Dressing:

2 łyżeczki (można więcej) Musztardy Wąsoskiej Ostrej Ogródek Dziadunia
2 łyżeczki miodu
1 średni ząbek czosnku
sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Komosę opłucz dokładnie na sitku, następnie przełóż do garnka, zalej szklanką wody i gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem do 15 minut. Posól komosę do smaku dopiero po jej ugotowaniu.
Fasolkę umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 0,5 łyżeczki masła.
Kalafiora umyj, podziel na drobne kwiatki i podsmaż na patelni na łyżce masła. Kalafior powinien zmięknąć, jednak nadal pozostać chrupiący. Pod koniec smażenia dodaj sól oraz tymianek.
Posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Z reszty podanych składników zrób dressing – możesz dodać do niego więcej lub mniej musztardy, w zależności od Twoich osobistych upodobań.
Wymieszaj ze sobą delikatnie wszystkie składniki sałatki, dopraw do smaku solą jeśli jest taka potrzeba, przed podaniem polej całość dressingiem.
Sałatka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.