Letnia sałatka z musztardowo-miodowym winegretem

20 minut

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

× 5 dużych listków botwinki
× 1 garstka roszponki
× 1 surowy burak (1 łyżeczka oliwy z oliwek)
× 6-8 truskawek
× 100 g sera koziego twarogowego (rolada)
× 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika

SKŁADNIKI NA DRESSING:

× 5 łyżek oliwy z oliwek
× 1 łyżeczka Musztardy Wysoskiej Miodowej Ogródek Dziadunia
× 1 ząbek czosnku
× 1 łyżeczka miodu
× 1 łyżka octu winnego białego
× 6 listków bazylii
× 1/2 suszonych płatków chili
× sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki dressingu zblenduj, aż uzyskasz sos o jednolitej konsystencji.

2. Buraka obierz, dokładnie umyj, a następnie pokrój na cienkie plasterki lub wykorzystaj temperówkę do warzyw. Gotowego buraka natrzyj oliwą.

3. Truskawki pokrój na ćwiartki lub w ósemki.

4. Dobrze schłodzony ser pokrój nożem lub podziel ręką na mniejsze kawałki

5. Listki botwinki pokrój w paseczki.

6. Na półmisek wykładaj naprzemiennie listki roszponki i botwinki, cząstki buraka, truskawki oraz kozi ser.

Całość polej dressingiem, a na koniec posyp pestkami słonecznika

  • Musztarda-Miodowa-41
  • Musztarda-Miodowa-19
  • Musztarda-Miodowa-4
  • Musztarda-Miodowa-3
  • Musztarda-Miodowa-40
Bądź na bieżąco z nowymi artykułami, ciekawymi przepisami, nowościami i wydarzeniami

Zapisz się na newsletter i otrzymuj ode mnie wartościowe materiały!

*pola wymagane