kruche pierożki z konfiturą różaną

Kruche pierożki z konfiturą różaną i gruszką

Składniki na ciasto / 15 sztuk

2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
200 g zimnego masła
1/4 szkl. zimnej wody
1/4 szkl. zimnej wódki
1/3 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie

Oraz

  • roztrzepane jajko do smarowania ciasteczek

Do miseczki daję mąkę, sól i masło pokrojone na kawałki, dodaję wodę. Zaczynam wyrabiać ciasto, kiedy ciasto będzie miało fakturę kruszonki, dodaję wódkę. Wszystko szybko wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie luźne, można dodać jeszcze trochę mąki.

Gotowe ciasto dzielę na dwa kawałki, kawałki ciasta owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut.

Gruszki obieram, usuwam gniazdka nasienne i kroję na drobną kosteczkę.

Pokrojone gruszki i sok z cytryny, daję do rondelka i smażę mieszając na małym ogniu. Kiedy gruszki zaczną się rozpadać, dodaję konfiturę. Wszystko mieszam i smażę jeszcze około 2 minuty, do czasu, kiedy masa zgęstnieje i odparuje wodę.

Pierwszy, schłodzony kawałek ciasta rozciągam wałkiem na podsypanym mąką blacie, na grubość około 4 mm.  Z ciasta wycinam większe kółka o średnicy 13 cm ( ja użyłam miseczki deserowej ).

Na górnej połowie kółek, wycinam małym nożykiem trzy otwory w kształcie łezki lub kółka. Na dolnej połowie rozkładam pełną łyżeczkę nadzienia. Kółko składam w kształt pierożka, a brzegi sklejam końcem widelca.

Na blaszce z wyposażenia piekarnika, rozkładam papier do pieczenia. Na papierze układam pierożki. Ciasteczka smaruję roztrzepanym jajkiem.

Pierożki daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 25 minut, do mocnego zrumienienia. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków ?

Przepis opracowany we współpracy z blogiem Napiecyku.pl :

https://napiecyku.pl/2016/11/kruche-pierozki-z-konfitura-rozana-i-gruszka/

O autorze: Ogródek Dziadunia

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.